Over Parkinson en sporten

Sporten en Parkinson

Ineens heb je ermee te maken

Je hebt de uitslag. De diagnose Parkinson. Van jezelf of van je naaste. Het is voor niemand leuk. En dan ook nog eens aan je omgeving het nieuws vertellen. Familie, vrienden, collega's. Maar wat weet iedereen ervan? De meesten kennen het beeld van een oude man die trilt. Soms ook een naam: Michael J. Fox, Mohammed Ali, of een opa in de familie. Maar ieder mens is uniek, en de ziekte van Parkinson ook. Dus waar de één last van heeft, heeft de ander dat weer niet. 52.000 mensen in Nederland hebben de diagnose. 10% voor zijn 40e. Ik kreeg het nieuws toen ik net 50 was. Je bent wat jong hiervoor, hoorde ik toen.
En dan? Je gaat zelf ook Googelen. Gelukkig is er veel informatie vanuit de Stichting Parkinson, de Parkinson vereniging. Hier begon ook mijn zoektocht. Hieronder vind je wat handige linkjes of tips die voor jou wellicht ook interessant zijn.

Advies: Blijf bewegen, blijf sporten
Ik wilde ook graag blijven hardlopen, maar vond geen hardloopinitiatieven om bij aan te sluiten. Vandaar dat ik dit initiatief ben begonnen, en hoop ook jou te kunnen helpen of te coachen met hardlopen of wandelen. Het is bewezen dat sporten of bewegen je helpt de symptomen zo lang mogelijk uit te stellen. Dus niet bij de pakken neerzitten, ga er op uit. De natuur in en wandel of loop hard. In ieder geval: 
Blijf bewegen!

Gerelateerde sites met informatie

Parkinson; de symptomen

Niet iedereen trilt

Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren. Bij iedereen is dat anders. Er is dus geen ziekte van Parkinson, maar er zijn 52.000 ziektes van Parkinson. In het algemeen verdwijnt de soepelheid, zodat bewegen moeilijker wordt. Bovendien bestaat de neiging te weinig kracht te gebruiken waardoor de bewegingen vertragen, te klein blijven en moeizaam verlopen. Ook gaan soms delen van het lichaam trillen of beven. 

Bewegingsklachten als trillen, stijve spieren, bewegingstraagheid en maskergelaat. Maar ook initiatiefloosheid, slechte spraak, slaapproblemen, problemen met nadenken en stemmingsstoornissen zijn bekende symptomen.
Laat van u horen.

Parkinson op jonge leeftijd

Yoppers 

Wanneer je op jonge leeftijd de diagnose parkinson krijgt, loop je tegen andere dingen aan dan mensen die iets ouder zijn. Je bent bijvoorbeeld nog aan het werk, je sport regelmatig, je hebt thuiswonende kinderen en je mogelijkheden lichamelijk en/of cognitief worden langzaam beperkter, wat dan? Een antwoord op deze vraag of dé oplossing is er niet. Maar het kan helpen om lekker actief te blijven. Bijvoorbeeld door regelmatig te sporten of te bewegen. Hardlopen in de natuur geeft je brein en lichaam een boost. Hiermee kun je de symptomen zolang mogelijk uitstellen. En genieten van de dingen die allemaal nog steeds kunnen. Blijf positief denken.
Verder praten?

De diagnose, wat vertel ik?

Mijn omgeving

Er is nog niets zichtbaar voor de buitenwereld, en toch heb ik de diagnose. Wat ga ik vertellen, wanneer, aan wie en hoe breng je zoiets? Dilemma of niet. Ben je open naar alles en iedereen of vind je het lastig? Het is niets om je voor te schamen. Je ziet ook steeds meer bekende Nederlanders die het vertellen. Rob de Nijs, Ernst Daniël Smid. Michael J. Fox heeft er al 3 boeken over geschreven. Een CEO van een groot softwarebedrijf heeft een filmpje op YouTube gezet en aan zijn medewerkers laten zien. En dit gedeeld op LinkedIn.
Ervaringen met elkaar delen?
Share by: