Blogopmaak

Top 10 manieren om dopamine aan te maken

Arno Brons • 10 juli 2021

Top 10 manieren om dopamine en serotine aan te maken 

Als je de diagnose, de ziekte van Parkinson,  hebt gekregen dan ken je het bestaan van dit stofje - dopamine - maar al te goed. 
Onze hersenen maken het te weinig aan.

Bij de ziekte van Parkinson sterven er langzaam steeds meer hersencellen. Dit zijn de cellen die dopamine maken. Hierdoor is er minder dopamine in de hersenen. Dopamine is een stof waarmee hersencellen signalen of ‘boodschappen’ doorgeven aan andere hersencellen.
Door te weinig dopamine worden signalen in de hersenen niet of niet goed doorgegeven. Ook andere hersencellen en stoffen in de hersenen werken minder goed. We weten helaas nog niet waarom de hersencellen die dopamine maken afsterven.
 
Met medicatie kunnen we best wat aanvullen, zodat je het stofje toch in je lijf krijgt. Maar wat kun je allemaal zelf doen om dopamine aan te maken. Hier de top 10 manieren op dopamine en serotine te stimuleren:

1. Beweeg
2. Ga naar buiten
3. Voeding
4. Meditatie
5. Beloning of waardering
6. Essentiele oliën
7. Doelen bereiken
8. Blije herinneringen
9. Doe iets nieuws
10. Therapie

1. Beweeg
Regelmatig sporten of intensief bewegen voor minstens 30 minuten elke dag verbetert je gezondheid.
Er zijn beweegrichtlijnen voor volwassenen opgesteld. Die vind je hier.

2. Ga naar buiten
Veel mensen werken tegenwoordig binnen of zitten veel op een bureaustoel of in de auto. Het aantal uren dat Nederlanders zitten op een gemiddelde dag in de week is 8,9 uur!
Onderzoek heeft aangetoond dat je al na 5 minuten in de natuur je humeur verbetert, je motivatie verbetert en je zelfvertrouwen toeneemt. Daarnaast geeft zonlicht ook een boost aan je vitamine D. 15 minuten buiten in de natuur met een beetje zon op je gezicht en handen is al voldoende. De natuur geeft je dus een boost in serotine en dopamine waardoor je je al snel een stuk beter voelt. 

3. Voeding
Je voeding is ook van invloed op je geestelijke gezondheid. Koffie kan een boost geven, maar is ook weer snel uitgewerkt. Omega 3 vetten (o.a. in vette vissen als zalm, makreel) helpen in het transport van serotine. Meerdere studies hebben reeds aangetoond dat Omega 3 vetten o.a. stress en depressiviteitsklachten helpt verminderen (en ook positieve invloed hebben op je cholesterol, dus vermindering van hart- en vaatziekten).

4. Meditatie
Meditatie zorgt voor focus en onthaasting. Meditatie wordt vaak gecombineerd met ademhalingsoefeningen. Het zorgt voor een toename in het aanmaken van dopamine en verminderd stress. En geeft dus ook rust. 

5. Beloning of waardering
Waardering triggert het beloningssysteem van onze hersenen. En beloning zorgt voor extra serotine en dopamine. Het is ook een directe link naar ons geluksgevoel. Je zit lekkerder in je vel. Dus wees dankbaar en sta open voor feedback en waardering. Desnoods schrijf je elke dag drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent of waar je blij van werd. Je zal zien, binnen no time remt het sombere gedachten en depressiviteit en werk je aan je geluksgevoel en dus een boost van serotine.

6. Essentiële oliën 
Een luchtje kan ervoor zorgen dat er serotine en dopamine wordt verstuurd. Aromatherapie (met essentiële oliën) kan dus een boost geven.

7. Doelen bereiken
Als we een doel bereiken, maken onze hersenen dopamine aan. Onze hersenen zien dit als een beloning. Kleine doelen geven succes maar het halen van grote doelen hebben een nog groter effect. Met hardlopen is het dus mooi als we kleine doelen realiseren en dit ook vieren. Kleine doelen bouwen op naar een groter doel en we hebben inmiddels successen geproefd, dus de beloning is ook groter. Nog meer dopamine. 

8. Blije herinneringen
Onderzoekers hebben gekeken naar de relatie tussen stemming en geheugen. En ontdekt dat mensen die herhaaldelijk droevige of sombere gedachten hadden, minder serotine aanmaakten dan mensen die meer aan vrolijke herinneringen dachten. 
Door positieve gedachten en blije herinneringen maak je dus meer serotine aan.

9. Doe iets nieuws
De hersenen reageren op nieuwe ervaringen door dopamine aan te maken. En dat kan overal in zitten, een nieuwe hobby, of een nieuw recept uit proberen, beginnen met een andere sport (hardlopen is een mooie suggestie natuurlijk). Hoe minder bekend je bent met de nieuwe uitdaging hoe groter je beloning is in de vorm van dopamine.

10. Therapie
Een coach, of een psycholoog kan invloed hebben op het verbeteren van je humeur. Een beter humeur zorgt voor meer serotine.

Dus mijn tip:
Kom lekker hardlopen in de natuur. We stellen doelen en zorgen voor blije gedachten. Zo pak je al een behoorlijk deel van de top 10 in èèn keer op!

Gratis proefles aanvragen kan via deze link.


Vrije vertaling van het originele engelstalige artikel
https://www.goodtherapy.org/blog/10-ways-to-boost-dopamine-and-serotonin-naturally-1212177







LSVT BIG in Amersfoort. Opleiding voor fysio en ergo therapeut.
Parkinson
door Arno Brons 23 september 2024
LSVT BIG in Amersfoort. Opleiding voor fysio en ergo therapeut.
Tips voor de beginnende hardloper
door Arno Brons 23 september 2024
Tips voor de beginnende hardloper. Schoenen, kleding, tempo etc.
door arno brons 8 april 2022
Hardlopen terwijl je er niks aan vindt. Toch starten en dan? Ieder doel dat je haalt, motiveert je. Blijf sporten, blijf bewegen. Het werkt!
Feedback geeft energie
door Arno Brons 29 februari 2024
Feedback van een loper. Dit geeft mij energie om vooral door te gaan met hardlooptraining geven aan mensen met Parkinson.
Parkinson Parade 2023
door Arno Brons 14 oktober 2023
Parkinson Parade in het Meander MC in Amersfoort groot succes.
Kom hardlopen in de loopgroep. Hardlopen als medicijn.
door Arno Brons 12 februari 2023
Samen lopen is veel leuker. Hardloopgroep Hardlopen met Parkinson. Omdat bewegen goed voor je is.
natuur, herfst, hardlopen, gezond, medicijn
door Arno Brons 19 oktober 2022
Vijf redenen waarom hardlopen in de natuur goed voor je is.
Interview in Parkinson Magazine
door Arno Brons 20 mei 2022
Van iets negatiefs iets positiefs maken. Van diagnose naar anderen helpen met bewegen.
Je zal het maar hebben NPO 3 uitzending
door Arno Brons 23 maart 2022
JZHMH, Parkinson op 35 jarige leeftijd.Bekijk de uitzending van maart 2022.
Hardlopen met Parkinson nu ook aangesloten bij Uniek Sporten.
door Arno Brons 17 maart 2022
Uniek sporten in Soest. Ook hardlopen met parkinson is nu aangesloten bij dit mooie initiatief.
Meer posts
Share by: